Over Afro-bieb

De Afro-Bieb is een centrum voor Afrikaanse talen, kunsten, culturen en literaturen dat op 11 september zijn deuren openden in het Huis van alle Talen in de OBA. Het idee voor de Afro-Bieb is ontstaan doordat oprichter Kibret Mekonnen steeds weer merkte dat Afrika geen plek heeft in de Nederlandse literatuur. Afrikaanse literatuur, die erg divers is, wordt veel te weinig gerepresenteerd in Nederland. Als er al iets gelezen wordt over Afrika dan gaat het vaak over oorlog en armoede. Met Afro-Bieb willen we deze stereotypes de wereld uithelpen en Nederlanders kennis laten maken met literaire meesterwerken van het Afrikaanse continent. Ook geeft de Afro-Bieb de Afrikaanse diaspora, zij die al heel lang in Nederland wonen, de mogelijkheid om te kunnen leren en lezen over hun geboorteland en zich daarmee verbonden te voelen.

In samenwerking met de OBA werd de Afro-Bieb realiteit en deze is vanaf september 2020 voor minstens vier jaar te bezoeken in OBA Oosterdok. Het is de bedoeling dat Afro-Bieb door de jaren heen een plek wordt waar mensen komen om te leren, om ervaringen uit te wisselen, om talenten te ontdekken en te laten zien.

 

Het doel van Afro-Bieb

Empowerment en inspiratie creëren door kennis te nemen van nieuwe en onontdekte verhalen over Afrikaanse culturen en geschiedenis, een podium bieden aan jonge en creatieve makers met een (deels) Afrikaanse achtergrond, het bevorderen van identiteitsontwikkeling bij mensen met een (deels) Afrikaanse achtergrond in Nederland, het vieren en vergroten van ons collectieve bewustzijn en van ons historische besef van Afrikaanse culturen en geschiedenis, verbindingen leggen tussen mensen met een Afrikaanse achtergrond of mensen met interesse in de culturen en geschiedenis van het Afrikaanse continent. En het versterken van wederzijds begrip door verbindingen, het delen van verhalen en kennis.

Waar bestaat de Afro-Bieb uit?

De Afro-Bieb is meer dan gewoon een Bibliotheek. Het heeft vier kernelementen.

 

Naast de diverse boekencollectie zijn er ook audiovisuele producten en Afrikaanse voorwerpen.

Maandelijks wordt er een media-café georganiseerd om actuele onderwerpen die te maken hebben met Afrika, kunst en cultuur te bespreken

Jaarlijks zal er minimaal één boek vertaald worden uit een Afrikaanse taal naar het Nederlands. Zo krijgen bezoekers de mogelijkheid om deze bijzondere boeken te begrijpen en meer over de culturen te leren.

Vanaf 2021 zullen er in de meest gesproken Afrikaanse talen waaronder Amhaars, Swahili, Oromo, Zulu en Yoruba, basiscursussen worden gegeven.